Jako społeczeństwo jemy coraz mniej chleba. Zaczynamy też wybierać pieczywo bardziej świadomie. Ze względów na ekologię oraz zdrowy tryb życia. Ilość gatunków i rodzajów może przyprawić o ból głowy. Co zatem warto wiedzieć przed zakupem? W pierwszej kolejności należy szukać produktów z mąki razowej. Najlepiej z nasionami co poprawia znacząco właściwości odżywcze posiłku. Przy produktach zawsze należy sprawdzać, jakie oferowane są opakowania na chleb. Towar sprzedawany w bochenkach może być przechowywany w torebkach papierowych pozwalających na oddychanie pieczywa. Kiedy kupujemy już krojone produkty, warto zauważyć, że producenci opakowań udoskonalili opakowania foliowe. Są mocne, więc nie uszkodzą się tak łatwo. Nowe oddychające materiały pozwoliły na usunięcie wad starych worków. Dzięki temu usunięto wady jakie miały stare opakowania na chleb. Przedłuża to czas, w jakim możemy przechowywać pieczywo w domu bez utraty wartości smakowych. Dzięki temu zmniejszamy ilość odpadków i oszczędzamy pieniądze i żywność.